Învață repede pentru BAC – 11 metode pentru BAC pe care le poți aplica rapid

Mai jos sunt 11 metode practice care să te ajute la învățat. Înaintea lor am notat câteva reguli generale care să creeze o atmosferă propice învățatului. Spor la lectură – și la învățat!

Evită distragerile

În cele 11 metode de mai jos nu menționez asta, deoarece nu o consider neapărat o metodă. E o regulă. De fapt, asta e regula de aur: rămâi concentrat asupra învățatului.

Înainte să te pui pe treabă, scapă de orice distrageri. Lasă telefonul, televizorul, cărțile, laptopul, animăluțul de companie sau orice alt element ce îți poate deturna atenția.

Citește mai mult: Cum să înveți pentru BAC 

Creează un spațiu propice pentru învățat

Nu trebuie să fie neapărat un birou sau o masă. Dacă preferi să stai tolănit pe canapea, fă-o. Faptul că ai confortul asigurat te ajută să te concentrezi asupra materiei. Prin urmare, nu te mai foiești pe scaun sau nu te mai ridici ca să îți întinzi spatele.

Pregătește totul în avans

Asigură-te că ai la îndemână tot ce îți trebuie înainte să începi. Dacă în mijlocul unei teme începi să cauți prin casă vreo gumă de șters, riști să nu mai termini tema. Nu pentru că ar fi guma de șters esențială. Nu asta e problema. Problema este că odată ce te oprești din lucru, îți pierzi ritmul. E mai greu să te reapuci, să vezi unde ai rămas și să îți dai seama cum să continui.

Pregătește totul în avans! Aranjează-ți spațiul de lucru în așa fel încât să poți termina o sesiune întreagă de studiu într-o singură ședere!

Învață în loc să memorezi

Nu memora ca papagalul. Învață.

E o diferență și trebuie să o sesizezi. Dacă nu înțelegi ceva, caută informații pe internet, întreabă un coleg sau un prof. Documentează-te înainte să memorezi ceva pe de rost. Altfel riști să uiți sau să folosești informația incorect, în contexte total greșite.

Oricine poate memora informații. Nu toți pot să învețe. Doar puțini înțeleg.

11 metode pentru a învăța mai eficient

1. Dă o nouă formă lecției

Asta e prima dintre cele 11 metode cu un motiv. Trebuie făcută la început.

Rescrie lecția așa cum dorești tu. În clasă, în timpul predării, trebuie să notezi așa cum îți explică profesorul. Ori asta ori pur și simplu scrii la nesfârșit paragrafe după paragrafe până umpli 5 sau 6 pagini.

Când ajungi acasă, ca să înveți mai eficient, dă o nouă formă lecție. Rescrie-o într-un caiet separat, în o agendă sau pe o foaie. Alcătuiește scheme, tabele, rezumate: structurează lecția cu mâna ta și vei reține de două ori mai bine!

Mai rămâne să citești de câteva ori lecția și ai terminat!

2. Dă-ți singur test

Citește lecția. Mai citește-o odată. Selectează câteva informații, 5, 10 sau 15, apoi creează întrebări cu ele.

După toată pregătirea asta, închide caietul și manualul și dă-ți test. Pune un timer de fiecare dată ca să nu pierzi timpul (de obicei nu e nevoie de mai mult de 10 sau 15 minute).

De fiecare dată când greșești vei căuta răspunsul. Și îți vei da seama cât de fraier ai fost că ai greșit. Asta va face informația să se închege în memorie. Expresia „din greșeli înveți” e cât se poate de adevărată!

3. Flash card-uri

Construiește flash card-uri!

Decupezi câteva cartonașe sau foi, scrie pe o parte informațiile sau o întrebare, iar pe cealaltă parte ideea principală sau răspunsul de la întrebare. Simplu, nu?

Nu durează mult să le faci și e o metodă eficientă, folosită de mulți. O folosesc și eu din când în când la materii precum istoria. Pe o parte a flash card-ului scriu un an iar pe cealaltă parte un eveniment istoric. Poți folosi flash card-uri pentru orice materie, fie că e germană, biologie sau limba română!

Apoi memorezi definițiile și înveți să le corelezi cu denumirile de pe spatele flash cardurilor, Ca să te testezi le pui pe toate într-un teanc, cu informația / răspunsul în joci. Tragi unul câte unul și încerci să îți aduci aminte ce denumire/concept/idee e pe spate, după ce citești definiția sau întrebările de pe față. E simplu!

4. Descarcă aplicația iziBAC

Vrei să înveți de oriunde pentru BAC? Chiar și în tren, metrou sau autobuz?

Descarcă iziBAC și învață rapid pentru BAC cu ușurință!

Aplicația este gratuită și ai toată materia de care ai nevoie – atât în format text cât și vizual. Te poți testa cu quiz-urile noastre transformate în joc – iar dacă vrei cea mai bună experiență de învățare, poți viziona videoclipurile-curs pentru materia la care ai cele mai mari bătăi de cap, fie că e română, istorie sau orice altceva. 

Instalează acum aplicația iziBAC și învață pentru BAC fără bătăi de cap.

5. Metoda ABC

Organizează lecțiile și temele în felul următor:

  • Cele mai grele cu litera A
  • Sarcinile de dificultate medie cu litera B
  • Cele ușoare / care ocupă puțin timp cu litera C

Apoi, crează un To-Do list scurt care începe cu lecțiile/temele notate cu A. Continui cu B și termini cu C.

Pare dificil, dar ăsta e și scopul! Când înveți, obosești. Trebuie să te concentrezi, să fii atent și să memorezi informațiile. Pe lângă asta, trebuie să și înțelegi tot. Păi bine, mă, cum să mai înțelegi ceva dintr-o lecție dificilă dacă o lași pe final, când ești cel mai obosit?

Lecțiile/temele dificile trebuie date gata primele. Altfel riști să nu mai fii atent și să reții porcării. Prin urmare, ceea ce e ușor trebuie lăsat la urmă. Dacă faci asta, după ce trece greul și obosești, rămân cele mai ușoare lecții. Iei o pauză și le rezolvi cu ușurință, oricât de obosit ai fi, deoarece nimic nu se va mai compara cu lecțiile/temele cu care ai început.

6. Creează mini-sesiuni de învățat

Împarte orele în mini-sesiuni de învățat. Asta funcționează cel mai bine între lecții de la materii diferite. Exemplu:

  • Sesiunea 1: Matematică – 35 minute
  • A doua sesiune: Istorie – 20 minute
  • A treia sesiune: Biologie – 20 minute

Între sesiuni poți lua scurte pauze, de 5 sau 8 minute. Cronometrează-ți sesiunile și pauzele! Dacă estimezi prost timpul și e nevoie de mai mult pentru învățat, nu te opri! Însă după ce rămâi fără timp pentru pauză, trebuie să te apuci de lucru – altfel pierzi timp prețios!

Organizează-ți timpul cu cap! Folosește aplicații de pe telefon dacă nu ai ceasuri sau agende la îndemână.

BONUS: Tehnica Pomodoro

Pe scurt, împarți sesiunile de studiu în timpi de învățat și timpi de pauză. Cea mai des folosită împărțire este în felul următor:

  • 25 minute – învățat
  • 5 minute – pauză

Astfel, într-o oră înveți 50 de minute și te relaxezi alte 10.

7. Ascultă muzică de studiu

Muzica pop, rock, rap, jazz sau orice alt gen alert sau cu versuri nu ajută deloc la învățat. Știu sigur că ai mai făcut asta în trecut. Cu siguranță ai pus în fundal piesele tale preferate în timp ce studiai la o materie plicticoasă. Eh, asta nu te ajută deloc. Nu te face să te concentrezi. Din contră, muzica îți fură atenția.

Muzica clasică este singurul gen de muzică care poate spori atenția, în loc să o reducă. Pe viitor, când mai înveți, pune în fundal muzică de cameră. Nu te vei mai concentra la versuri sau la beat-ul piesei, ci la studiat.

Vrei un playlist cu astfel de piese? Cauți detalii? Le găsești aici:


MUZICĂ DE STUDIU


8. Trage un pui de somn după ce ai învățat

Ai terminat de învățat o lecție lungă? Perfect! Culcă-te.

Somnul ajută foarte mult memoria pe termen lung, te relaxează și te pregătește pentru noi sesiuni de învățat. Un pui de somn te va ajuta să reții materia mai bine. Pe lângă asta, dacă dormi între sesiuni de învățare, nu încurci materia. Dacă treci de la fizică la istorie nu-i a bună. Dacă termini cu fizica, dormi 30 de minute și te apuci de istorie, cu siguranță nu vei încurca informațiile.

Nu va mai fi nevoie de la fel de multe repetări ale materiei, deoarece pe timpul somnului informațiile esențiale sunt închegate în memorie.

9. Muncă în echipă

Îți e urât să înveți singur? Te-ai plictisit să stai închis în casă cu orele și să tot repeți aceleași lecții?

Învață cu un prieten. Sau cu mai mulți. Creați sesiuni de studiu în grup. Astfel veți elimina monotonia din învățat. Puteți chiar să vă testați reciproc. Pe lângă faptul că te distrezi, nu mai stai cu gândul în altă parte în timp ce înveți. Atunci când este într-un grup, omul se concentrează asupra sarcinilor cu care se confruntă grupul. Când scopul e învățatul pentru un test la biologie, cu toții învață pentru testul la biologie.

Pare simplu, nu?

Trebuie să ai grijă să nu petreci mai mult timp făcând caterincă în loc să înveți. Iar asta poate fi dificil pentru unii. De aceea metoda aceasta nu e folosită de mulți: majoritatea preferă să învețe singuri, ca să nu fie deranjați.

Totuși, dacă îți place să petreci timp cu prietenii și poți învăța alături de alții, e o tehnică foarte bună. De asemenea, grupul de prieteni facilitează următoarea metodă.

10. Fă pe profu’

Vrei să reții mai bine lecția? Crezi că nu o stăpânești îndeajuns de bine?

Ia caietul sau manualul după tine și învață și pe altcineva lecția pe care trebuie să o pregătești. Înveți despre domnia lui Alexandru Ioan Cuza doar că ți se pare un subiect plicticos? Fă pe profu.

Povestește-i unui prieten sau unui membru din familie câteva aspecte importante din lecție. Astfel, explicându-i altei persoane, trebuie să reproduci lecția exact ca la ascultare. Diferența constă în faptul că ești într-un mediu în care îți permiți să te exprimi fără cuvinte pompoase. Acest fapt duce la cristalizarea informațiilor în memorie, deoarece îți însușești informația pentru a putea să o reproduci cu cuvintele tale.

Vrei să înveți o lecție ca lumea? Învață și pe altul.

11. Înregistrează-te și pune lecția la căști

Ultima din cele 11 metode este foarte simplă. După ce ai structurat lecția și știi clar care idei trebuie reținute, înregistrează-te. Deschide aplicația de pe telefon și apasă record. Citești lecția cu voce tare iar la final oprești înregistrarea, îi pui titlul lecției respective, cum ar fi: „Sistemul respirator” și rămâne permanent stocată în telefon.

Când ești în drum spre școală și vrei să-ți amintești rapid informațiile dar nu poți deschide caietul sau ai mult de căutat, ascultă întregistrarea! Pune-ți căștile și ascultă lecțiile narate chiar de tine! Într-un fel, îți construiești mini audio-book-uri cu lecțiile.

Eu obișnuiesc să fac asta la lecțiile lungi sau mai dificile, pe care trebuie să le repet de multe ori ca să le rețin. Așa că mă înregistrez, apoi ascult înregistrările în tramvai sau în autobuz, în drum spre școală.

Încearcă și tu! Te va ajuta mult, mai ales dacă ai memoria auditivă dezvoltată!

Ce metodă vei aplica? Pe care le știai deja? Scrie un comment!