Să trecem la fapte: în continuare detaliem 6 tehnici de destresare și circumstanțele în care ele sunt cele mai eficace.
Le poți folosi ori de câte ori este nevoie, fără să te temi că vei deveni dependent de vreuna din modalitățile de adaptare la stres.
Aceste tehnici funcționează în mod universal atunci când te confrunți cu situații care provoacă anxietate – NU sunt special concepute pentru examene, însă FIECARE dintre ele te va ajuta fără doar și poate atunci când înveți, când repeți, când rezolvi exerciții și bineînțeles, în ziua examenului.
Citește mai mult: Tehnici practice de destresare – scapă de anxietate înainte de BAC1 Respirație
Respirația este CRUCIALĂ când vine vorba de relaxare.
Uite 4 metode de a-ți controla respirația. Fiecare dintre ele au același rezultat – reușesc să te liniștească în mod natural, rapid:
- inspiră profund pe nas și expiră lent pe gură, apoi așteaptă 5 secunde după fiecare expirație înainte să iei din nou aer în piept
- inspiră scurt și rapid pe nas și expiră lung și lent pe gură de 10 ori – în doar 2 minute îți vei fi relaxat bătăile inimii
- inspiră lung – ține 3-5 secunde – expiră lung – ține 5 – 7 secunde; repetă de 8 ori
Reține 1 sau 2 din aceste tehnici. Le poți repeta înainte.
Sunt infailibile, deoarece acționează asupra sistemului limbic, vascular și muscular – pe scurt, oricât de panicat ai fi, dacă le execuți corect, te vei relaxa garantat.
2 Afirmații și vizualizare
Următoarea tehnică poate părea vrăjeală.
Asta pentru că este. E vrăjeală, fundamental.
Dar funcționează.
Cu toate că afirmațiile și vizualizarea sunt abuzate de media self-help din prezent, efectele lor benefice sunt reale și nu trebuie trecute cu vederea. Uite cum funcționează și cum te poți folosi în mod sănătos de ele:
Afirmațiile:
- sunt mici fraze încurajatoare, auto-adresate, care îți redau încrederea în tine și îți reafirmă propria valoare
- exemple: „sunt isteț, sunt calm, sunt liniștit, totul va fi bine, nu am de ce să mă alarmez” sau preferata mea „sunt un șmecher, am învățat ca un barosan, mă bucur de viață și de ultimele zile de licean„
- cum utilizezi tehnica: memorează 2 sau 3 astfel de fraze și repetă-le zilnic în anumite momente ale zilei sau atunci când simți că te cuprinde panica
Vizualizarea:
- mici momente de reflecție și introspecție în care „vizualizezi” folosind concentrarea activă (cortexul, lobul occipital)
- exemple: îți imaginezi ziua examenului, îți închipui cum intri în sala de examen, cum primești subiectul, cum te bucuri atunci când vezi că a picat exact ce ai învățat, cum ieși triumfător din sală după ce ai rezolvat tot cât ai putut tu de bine
- cum utilizezi tehnica: recomand să utilizezi vizualizarea cel puțin o dată pe zi; așează-te confortabil, pe covor, pe pat sau pe un scaun, închide ochii, întinde picioarele și privește către tavan, apoi începe să îți închipui cel mai dezirabil scenariu atât la BAC cât și după
3 Exerciții Fizice
Orice ai face, trebuie să faci loc de exerciții fizice în programul tău.
Sunt cea mai bună și cea mai sigură modalitate de a-ți îmbunătăți starea de spirit – de ce? Deoarece sunt infailibile. Acționează psihosomatic și chiar dacă VREI în mod activ să te simți mizerabil, după ce faci sport, îți va fi incredibil de dificil.
Uite câteva exerciții fizice simple pe care le poți face pentru a te liniști și pentru a-ți elibera mintea de griji:
- plimbări de 30 sau 60 minute
- mers cu bicicleta 1 oră
- stretching, 15 minute
- yoga, 15 sau 30 minute
- HIIT, între 10 și 30 minute
- alergare, între 1 și 5 km
4 Algoritmul Mental
Hai să-ți arăt un truc foarte fain.
Împreună vom crea un algoritm mental. Ce este și cu ce te ajută?
Algoritmii mentali sunt similari cu mantrele. Sunt scurte fraze pe care le repeți în cap sau cu voce tare înainte de o anumită sarcină. În anii 70 comis voiajorii foloseau „keep it simple stupid” ca algoritm mental pentru a-și aminti să nu plictisească noii clienți cu detalii fără rost. KISS a fost inventată în 1960 de Marina SUA. Un alt exemplu de algoritm mental este „Ai eșuat? Foarte bine.” popularizat de Jocko Wilink – acesta spunea „Foarte bine” după fiecare eșec, deoarece fiecare eșec devenea o lecție pe care o putea utiliza în drumul său către perfecționarea abilităților de pușcas SEAL.
Tu îți poți crea propriul algoritm mental – scurt, cuprinzător, încurajator – care să te ajute la BAC.
Încearcă acum – ia o foaie de hârtie sau deschide notes pe telefon și încearcă să scrii, cu maxim 10 cuvinte, o frază faină, încurajatoare și poate amuzantă pe care să o ții minte la BAC și pe care să o rosteși în cap când te împotmolești, pentru a-ți aminti că totul e în regulă și că deții în continuare controlul.
Algoritmul meu mental, la BAC anul trecut, a fost: „Marius, fii Marius”. Hey, nu mă judeca – a funcționat îndeajuns de bine!
5 Meditația
Încearcă asta cel puțin o dată, înainte de BAC.
Du-te afară, dacă poți. Dacă nu, rămâi în casă, într-o cameră unde nu se aude nimic în afară de zgomotele de afară – mașini, păsări, ploaie, vânt, oameni.
Stai în șezut, turcește, sau întins pe spate și respiră cu ochii închiși. Concentrează-te doar pe respirație vreme de 5, 10, 15 sau 20 de minute. Când un gând ți se arată, revino la respirație și descotoresește-te de el.
Chiar și o sesiune scurtă de 5 minute îți poate readuce liniștea și claritatea mentală.
Recomandarea mea: „Wim Hof Method for Begginers”. Caută pe YouTube. Nu vei regreta.